Ikea on ruotsalaisen Ingvar Kampradin perustama huonekaluketju.

Suomessa Ikeoita on tällä hetkellä viisi. Yrityksen liikeidea perustuu tarjoamalla tuotteita, joissa yhdistyy toimivuus, laatu, hyvännäköisyys ja kunnon vastine rahalle -kestävää kehitystä unohtamatta.

Ikea

Ikea-nimi on yhdistelmä perustajansa Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd nimikirjamista ja hänen syntytalostaan ja -kylästään. Yhtiön on perustettu vuonna 1943, kun Kamprad oli vain 17-vuotias. Ensimmäiset huonekalut ilmestyivät vuonna 1948. Alun perin Ingvar Kamprad myi huonekalujaan kotoaan ja postimyynnillä, mutta avasi lopulta vuonna 1958 läheiseen Älmhultin kylään oman Ikeamyymälän. Nykyään IKEA-konsernilla on 355 tavarataloa 29 maassa.

IKEA-konsernin perusperiaate on, että kasvu voi tapahtua vain omilla resursseilla. Yritys panostaakin paljon kasvuun ja vaikka suurin osa myymälöistä sijaitsee edelleen Euroopassa, löytyy osa maailman suurimmista Ikeoista muun muassa Kiinasta ja Etelä-Koreasta. Myös Venäjän markkinaan panostetaan voimakkaasti. Ikean perustaja Ingvar Kamprad menehtyi 91-vuotiaana alkuvuonna 2018 ja oli kuollessaan Pohjoismaiden rikkain ja maailman kahdeksanneksi rikkain henkilö.